Безследно изчезналите след земетресенията в Турция вече са записани като починали.

...
Безследно изчезналите след земетресенията в Турция вече са записани като починали.
Коментари Харесай

„Откриха цялото семейство прегърнати“: Сринати съдби в Турция след първата сграда, паднала за секунди

Безследно изчезналите след земетресенията в Турция  вече са записани като умряли. Вчера страната означи тъкмо година от опустошителните 7,8 по Рихтер.

От засегнатите региони предават специфичните ни пратеници Бесте Сабри и Огнян Кръстев.

Мюжде Йозерчетин, която е живеела в съборена постройка, към момента не знае по кое време ще получи новия си дом, нито и каква сума би трябвало да заплати за него след втората година. В Адана има единични палатки, а тук-там и контейнери, само че за разлика от Хатай животът тук наподобява много по-нормален.

Заедно с нея бяха и специфичните пратеници на bTV Новините Бесте Сабри и Огнян Кръстев

Срещнахме Мюжде три месеца след земетресенията, когато домът ѝ става ненаселен. Тогава тя се питаше по кое време ще има нов дом. Пита и в този момент...

Снимка: bTV

На фамилията се поставя 25 000 лири помощ и те избират да получават по още 5 хиляди на месец за наем вместо резервоар. От година живеят в село на 30 километра от Адана. Мюжде пътува всеки ден, с цел да заведе детето на учебно заведение в града.

Снимка: bTV

„ От една година нямаме ток тук. Произвеждаме си храната сами, животът така и така е доста безценен. Така или другояче загубихме съвсем всичко - дома си, движимостите си “, споделя тя.

Днес на молебен за починалите в Хатай напрежението ескалира

„ Загубихме Нихал и фамилията ѝ. Бяха доста щастливо семейство. Имаха магазин долу. Откриха цялото им семейство прегърнати на шестия ден. Между етажите вместо бетонна маса, имаше пясък, по тази причина хората там просто се удавиха “, описа Мюжде за гибелта на приятелско семейство.

Снимка: bTV

По данни на общината трусът е изравнил със земята 11 здания. Силно компрометирани са 3000. До два месеца ще стартира раздаването на нови жилища, споделя кметът.

Снимка: bTV

„ Срещаме се със фамилиите от тежко потърпевши здания, с цел да им помогнем с информация за новите им домове. Ние като община ще спомагаме за градежа им. Вчера си напомнихме за болката. За да не забравим случилото се, работим доста, тъй като в случай че се не помни, предварителната защита също се не помни “, акцентира Зейдан Каралар, кмет на Адана.

Снимка: bTV

Около 7 000 души са се преселили от Хатай към Адана.

Тя и Огнян Кръстев са специфичните пратеници на bTV в Турция

След напрежението Мюжде Йозерчетин се разболява от онкологично заболяване. Въпреки това към този момент гледа на живота с други очи.

„ Научих се, че не трябва да контузвам никого по никакъв метод, тъй като през днешния ден сме тук, на следващия ден ни няма. Научих, че движимостите са без значение - за един може да загубиш всичко “, сподели още тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР